Året sidste TORM Junior Grand Prix blev holdt i Kaløvig, og det blev en stor triumf for sejlerne fra Køge Bugt.

Filip fra BSS Ungdom vandt sammen med Mathias Jespersen fra Vallensbæk Sejlklub i Feva klassen med en 2. plads og tre 1. pladser en meget klar samlet sejr.

Efter stor succes i de 2 første TORM Junior Grand Prix'er, med en sejr i Kerteminde og en tæt 2. plads i Rungsted, for Filip & Julie i Feva klassen, var det spændende at prøve formen i Jylland.

Idet Julie var forhindret i at deltage, stillede Mathias Jespersen fra Vallensbæk Sejlklub op som gast sammen med Filip. Mathias er normalt gast på VSK 29eren og er dermed konkurrent til Filip i 29er klassen. De arbejder sammen om træning og deltagelse i stævner.

Der var tilmeldt 5 Feva joller til stævnet, hvilket er væsentligt mindre end ved de 2 andre TORM Junior Grand Prix stævner. Der er formodentlig flere forklaringer på den lille tilslutning. Feva jollen er ikke særlig aktiv i Århus bugten, så ingen lokale både stillede op. En del sejlere har travlt med eksamen, og måske afholder afstanden nogle besætninger fra Sjælland fra at stille op.

Sejladserne skulle foregår på den store bane sammen med A Optimister og Hobbie 405 under ledelse af Søren Badstue, der er en af landets få internationale baneledere. Han fik bl.a. hjælp på dommerbåden af Freja, der sejler Tera i BSS Ungdom. Mange BSS Ungdom sejlere sejlere kender Søren Badstue fra Sommercamp og Regelkursus undervisning.

Med 5 Feva joller og 4 Hobbie 405 blev det besluttet at starte disse 2 klasser sammen, og det virkede rigtigt fint og effektivt med 9 startende både.

Vejret blev stævnets store udfordring. Om lørdagen var vinden svag, temperaturen lav - men regn var der rigeligt af. Det blev en kold omgang for sejlerne - især dem som havde valgt at starte i våddragt midt i juni. Sejlerne som startede med fuld vinterpåklædning med bamse- og tørdragt klarede sig fint, og var kun lidt kolde i kortere perioder!

Med stor ihærdighed, godt humør og profesionalisme lykkedes det baneleder Søren Badstue at få gennemført 2 sejladsladser for Fevaerne om lørdagen.

I første sejlads lagde Filip & Mathias sig klart i spidsen med Alexander & Claes fra Thurø nogle bådslængder efter. Ved gate-rundingen valgte de hver sit mærke, og det viste sig at der var klar fordel ved det mærke Thurø båden valgte. Dermed bragte Alexander & Claes i spidsen og forsvarede effektivt den position til mållinien.

I anden sejlads lagde Fiip & Mathias sig atter i spidsen af feltet med Nicoline & Andreas fra SKB på andenpladsen. Der var ikke den store dramatik, og der blev ikke gennemført flere sejladser lørdag.

Det betød at Filip & Mathias førte samlet inden søndagens sejladser.

Søndagen startede med praktisk taget ingen vind, men det var noget varmere end om lørdagen og regnen var væk. På den spejlblanke Kaløvig fik flere sejlere fornøjelsen af at opleve Marsvin hvaler på tæt hold, og mærkebådene meldte om sæler.

Efter ca. en times venten på vandet, blev sejladserne udsat med mulighed for at vente på land, idet vejrmeldingen tydede på at der først ville komme vind omkring kl. 14. Inden vinden for alvor kom tilbage tog Søren Badstue chancen og sendte sejlerne på vandet - det skulle vise sig at være et smart træk.

Tredie sejlads blev startet i ca. 2 m/s som øgede til 4 m/s og retningen var stabil, og dermed var der glimrende muligheder for fair sejlads. Filip & Mathias lagde sig atter forest i feltet, men blev på opkrydset overhalet af Nicoline & Andreas. På genakker turen vandt Filip & Mathias på et par smarte taktiske træk, og overtog føringen igen ved anden gate-runding og kunne gå i mål som vindende båd. Nicoline & Andreas lå nu a point med Thurø båden, som dog førte samlet på grund af sejren i første sejlads.

De sidste både gik i mål kort før kl 15, som var tidsfristen for seneste start. Med effektivt arbejde fik Søren Badstue sat startproceduren igang inden for tidsfristen, og dermed blev det til en 4. sejlads i rigtig fint sejlvejr med omkring 4 m/s stabil vind og solskin.

Fjerde sejlads gik på samme næsten måde som de 2 foregående med Filip & Mathias i spidsen af feltet, efter stævnets bedste start, og Nicoline & Andreas lige efter. Der var ikke den store dramatik, bortset fra en kollision mellem Nicole & Andreas og Thurø båden.

Med blot 4 gennemførte sejladser var der ingen fratrækkere af dårligste placering, og det stod klart at Filip & Mathias havde vundet med 5 point.

Køge Bugt sejlere prægede stævnet

Stævnet blev ikke blot en succes for Fevaen fra BSS Ungdom. Nicoline & Andreas fra Sejlklubben Køge Bugt var med helt fremme i Feva feltet med god fart i båden, og truede flere gange Filip & Mathias. Med en 4. plads og tre 2. pladser sluttede Nicoline & Andreas på en samlet 2. plads mod 10 point, foran Alexander & Claes fra Thurø.

I A Optimist feltet blev der kun sejlet 2 sejladser på grund af den lette vind. Hele Optimist landsholdet var tilstede, og benyttede stævnet som landsholdssamling. I lørdagens sejlads kom Søren Dalsgaard Rasmussen på en meget flot 2. plads, som var Sørens hidtil bedste resultat ved TORM Junior Grand Prix. Søren bor i Vallensbæk, og sejlede i starten i Vallensbæk Sejlklub. Mange BSS Ungdom sejlere kender Søren fra Sommercamp i Stege. I dag træner han med Danmarks eliten i Skovshoved.

Det var med lidt spænding at Søren gik ud til søndagens sejlads, hvor han skulle forsvare sin position. Med høj fart og selvtillid viste det sig ikke at give problemer, for ved første mærke lå Søren på en meget klart 1. plads, som han forsvarede indtil mål.

Dermed var Sørens første samlet sejr ved et TORM Junior Grand Prix en realitet.

Søren har sammen med Christian Torp, som vi også kender fra Sommercamp, kvalificeret sig til landsholdet, og skal repræsentere Danmark ved Nordisk Mesterskab i Finland.

Hobbie 405 klassen sluttede med en samlet suveræn sejr til Martin Larsen & Pernille Asp og 2. plads til Frederik Ahlefeldt-Laurvigen & Thomas Larsen - begge både fra Køge Sejlklub.

Dermed gik sejren i alle 3 båd klasser på den store bane til sejlere fra Køge Bugt.

National rangliste for Feva

Med gennemførelsen af stævnet i Kaløvig er årets TORM Junior Grand Prix serie afsluttet. Serien udgør grundlaget for placeringen på den nationale rangliste.

En uofficielt opgørelse viser at Filip & Julie fra BSS Ungdom med hjælp fra Mathias Jespersen fra Vallensbæk, vinder ranglisten klart med 23 point foran Nicline & Andreas fra SKB med 55 point.

Dermed er 3 af sæsonens store mål, nemlig

  • at deltage i samtlige TORM Junior Grand Prix for Feva
  • at vinde et eller flere TORM Junior Grand Prixer
  • at vinde den nationale rangliste for Feva

blevet nået.

Filip kan se tilbage på den hidtil mest travle og ambitiøse forårs sæson med deltagelse i samtlige 5 TORM Grand Prix stævner - 3 Junior Grand Prix stævner i Feva og 2 Ungdoms Grand Prix stævner i 29er. Der er formodentlig få andre, hvis nogen overhovedet, som har gjort det i år. Dertil kommer andre små stævner og ekstra trænings aktiviteter.

De næste stævner

Når der kigges fremad mod efterårs sæsonen er de næste store stævner VM for Feva og Tera i Carnac, Frankrig i uge 30, hvor Filip & Julie og Louise & Caroline deltager i Feva og Freja deltager i Tera.

Derefter kommer DM i Århus den 28.-29. august, klubmesterskab den 4.-5. september, Harboe Cup og Sjællandsmesterskab i Skælskør den 25.-26. september og Køge Bugt kredsmesterskab i Køge den 2.-3. oktober.

Du kan læse mere om sejladsen på forsiden af Sydkystens Nord, inde i Sydkystens Nord og i Sydkystens Syd.{jcomments on}