Den årlige nytårskapsejlads i Roskilde blev afholdt søndag den 27. december. Der var på forhånd spænding om, hvorvidt der overhovedet kunne sejles.

Roskilde Fjord var pakket til med fast is indtil 2. juledag, hvor tø- og blæsevejret fik skabt god plads til kapsejladsen. Vi måtte dog ligesom sidste år bryde is for at få følgebåden sat i vandet i daggryet kl. 8.

Efter klargøring og morgenmad sammen med SKB (Pernille Knutzen og Mads Flindt) stævnede vi ud, væbnet til tænderne med varm kakao som sejlerne desværre havde for travlt til at drikke. BSS Ungdom stillede op med Filip og Julie i RaSmine (Feva 3287), Louise og Caroline i Vanessa (Feva 2385) og Freja i Zik (Zoom8 23), som vi har lånt af Hvidovre Sejlklub, da der kun er meget få kapsejladser for Tera-joller. Julie vandt nytårskapsejladsen sidste år med Mathias fra Marselisborg og Filip blev nr. 2 sammen med Michelle fra VSK.

På Zoom8-banen var feltet stærkt. De gode Zoom8-sejlere er tidligere Opti A-sejlere med mange års kapsejladserfaring, og det er man ikke i tvivl om, når man følger sejladserne. Freja sejlede Zoom8 for anden gang og havde på forhånd ikke mange chancer for at ændre på rangfølgen i feltet. Freja trodsede dog kulden og gennemførte alle sejladser i godt humør, selv om der skulle kigges fremad efter de andre Zoom8-sejlere. Bortset fra den, der udgik efter første sejlads og scorede bundplaceringen! Zoom8 er ikke nogen nem klasse, men det giver værdifuld erfaring at sejle mod de bedste.

På Feva-banen - hvor otte joller stillede til start - var Filip og Julie på forhånd favoritter, hvor nærmeste konkurrent nok skulle findes i DEN 3278 fra Havnsø med Laust og Christoffer. Banen var en kort, men noget fremmed størrelse for Feva-sejlerne, der som oftest sejler på en op-ned-bane med gate, der skal gennemsejles to gange. Banen på Roskilde Fjord var en trapezbane, med tre opkryds; til gengæld skal banen kun gennemsejles én gang.

I første sejlads gik det nærmest efter bogen, hvor Filip/Julie blev en klar nr. 1 med Laust/Christoffer et godt stykke bag sig. Det lignede en nem dag. Louise/Caroline blev nr. 6 og holdt klar af bundplaceringerne, hvilket gav en del anerkendelse i følgebåden.

I anden sejlads blev rollerne i toppen byttet om: Laust/Christoffer sejlede rigtig godt og Filip/Julie fik tekniske problemer med gennakerfaldet og blev nr. 2. Louise/Caroline sejlede virkelig godt og lå nr. 4, indtil en bomning ved 2. slagmærke medførte en kæntring, som det tog aaaallt for lang tid at komme ud af. De sluttede derfor som nr. 8.

Tredie sejlads startede skidt for Filip/Julie og det blev aldrig rigtig godt. Problemerne med gennakeren fortsatte og det endte med en 4. plads. Samtidig var Louises fingre følelsesløse efter turen i karret og det blev derfor til en placering som nr. 7.

Der var dog varme og tørre handsker parat til 4. sejlads, der gik væsentlig bedre. Filip/Julie havde pejlet fordel til bagbord side af startlinien og kunne derefter kun se sig tilbage efter konkurrenterne. Samtidig sejlede Louise/Caroline en flot 4. plads hjem på trods af en rundestraf efter en mærkepåsejling. Filip/Julie sejlede 1. pladsen hjem med Laust/Christoffer som nr. 2.

Der var derfor lagt op til en knald- eller fald-runde i 5. sejlads. Den af de to første både (3278 og 3287), der kom først i mål, ville tage den samlede sejr. Louise/Caroline fik dog den bedste start af alle og lagde sig klart i spidsen, mens de to førende både ikke var imponerende hurtigt ude. Louise/Caroline sejlede en kanonsejlads og førte feltet an helt frem til den næstsidste vending på det sidste opkryds. Filip/Julie kæmpede sig op gennem feltet og udfordrede flere gange Louise/Caroline, men blev afvist. På opkrydset mod mål var det dog erfaringen, der vandt, og Filip/Julie hentede den 1. plads, der endte med at placere den samlede sejr hos BSS Ungdom - igen.

Dermed afslutter Filip og Julie et år, der har budt på rigtig mange opture og et par enkelte nedture. Filip og Julie har vundet Torm Grand Prix i Åbenrå, blev nr. 4 til Torm Grand Prix i Kerteminde, Sjællandsmestre, kredsmestre, klubmestre og vindere af nytårsejladsen. På minussiden tæller Julies ulykke med to flækkede tappe på lændehvirvlerne og et DM med uheld efter uheld og en 10. plads af 27 i op til 22 m/s bygevind. Samlet kan man dog roligt sige, at 2009 har været en succes for makkerparret og for BSS Ungdoms satsning på Feva som topersoners-jolle.

Nu holder vi et par måneders vinterpause, hvor vi blandt andet skal have kigget materiellet og på indretningen af klubhuset. Vi starter 2010 med nytårskur for alle ungdomssejlere, forældre og instruktører onsdag den 6. januar kl. 19.00, hvor vi både siger godt nytår til hinanden og gennemgår aktiviteterne frem til 2010-sæsonens begyndelse lige før påske. Tilmelding sker via aktivitetskalenderen.

I fotoalbummet er der flere billeder fra sejladsen.

Folkebladet omtaler sejladsen

Sydkysten omtaler sejladsen

{jcomments on}